سیاه دانه دمشقی
دانشنامه گیاهی
گیاهان را بهتر بشناسیم.
گیاهی زیبا برای بستر باغچه که گل های بریده آن را در گلدان هم می توان نگه داشت. برگ های سرخسی-نخی این گیاه هالۀ غریب مه مانندی دور گل هایش ایجاد می کنند که شناسۀ ویژه آن است و اتفاقاً نام عمومی انگلیسی آن نیز با توجه به این ویژگی برگزیده شده است: (love-in-a-mist : عشق در مه). گل های ظریف آن پف دار و غلاف های دانه آن بی اندازه زیبا هستند و خشک شده آنها را هم به صورت تزئینی می توان نگاه داشت.
غلاف ها حدود ۲٫۵ سانتیمتر هستند و اول سبزند بعد به رنگ شیری و نهایتاً به رنگ سرخ در می آیند.برگ ها، نخ های سبز روشن به شکل برگ سرخس هستند که ظاهری منحصر بفرد به سیاه دانه دمشقی می بخشند.گل ها بیشتر به رنگ آبی روشن هستند و در برخی رقم ها گل های ارغوانی، و سفید هم یافت می شوند. فصل گلدهی از اواخر بهار آغاز می شود و با سربرداری گل های خشکیده،گلدهی تا سرمای پاییز ادامه می یابد. ارتفاع این گیاه تا ۶۰ سانتیمتر هم می رسد.
زیباترین ارقام آن عبارتند از:Miss Jekyll یکی از پرطرفدار ترین رقم های سیاه دانه دمشقی که گل های زیبایی با سایه های آبی و سفید و صورتی ملایم دارد.Persian Jewels (جواهرات ایرانی) که گل هایی به رنگ های متنوع و با اندازه ۵ الی ۷ سانتیمتر دارد.Blue Midget که رقم قد کوتاهی است که ارتفاع آن فقط تا ۲۵ سانتیمتر می رسد و برای کاشتن در لبه های باغچه مناسب است.Cambridge Blue رقمی ساقه بلند که گل های زیبای آبی آن دو رج گلبرگ دارند و برای در گلدان گذاشتن مناسب هستند.
نیازمندی های محیطی
آبیاری : به آبیاری در حد متوسط نیار دارد. توجه شود بین دو آبیاری سطح خاک خشک شده باشد. از غرقابی کردن گیاه بپرهیزید.دما : به عنوان یک گیاه یکساله در تمامی مناطق کشور می توان آن را کاشت.خاک : نسبت به کیفیت خاک سخت گیر نیست. ولی به خاکی با زهکش خوب نیاز دارد.نور : به نور کامل آفتاب در طول روز احتیاج دارد. یا حداقل در مناطق گرم تر، آفتاب صبح و سایه عصر را داشته باشد.تکثیر : روش تکثیر این گیاه با کاشت بذر است. چون این گیاه جابجایی را دوست ندارد باید دانه های گیاه را به طور مستقیم در اوایل فصل بهار در مکان آن یا گلجا کاشت.***سیاه دانه یا شونیز (Nigella sativa) نام گونه ای دیگر است که به عنوان گیاه دارویی بسیار معروف و شناخته شده است.Nigella sativaاین گیاه بسیار به سیاه دانه دمشقی شبیه است و دانه های آن را وقتی خوب رسیدند، جمع آوری و خشک می کنند. از قدیم دانه این گیاه را در نانوایی و اسانس آن را در مرباسازی، به خاطر عطرش، استفاده می کردند.




