پریوش


نام علمی : Catharanthus roseus
نام انگلیسی : Rose periwinkle, Madagascar Periwinkle
خانواده : Apocynaceae

تابستان و پاییز پریوش بوته ای پوششی، واشی و چند ساله است که تا ارتفاع ۱ متر رشد می کند.برگ های پریوش تخم مرغی تا دوکی کشیده (Oblong)، به طول ۹-۲٫۵سانتیمتر و پهنای ۳٫۵-۱سانتیمتر است. این برگ ها به رنگ سبز براق ،بدون کرک،با رگبرگ هایی کم رنگ ویک دمبرگ کوتاه به طول ۱٫۸-۱سانتیمتر که جفتی از آنها آرایش متقابل دارند.

گل ها به رنگ سفید تا صورتی روشن و دایره ای از رنگ قرمز تیره در وسط با ۵ گلبرگ پارپهنک است. میوه انبان به طول ۴-۲ سانتیمتر و پهنای mm3 است. این گیاه دارای خصوصیات درمانی است.از گذشته تا به امروز، این گیاه را برای مصارف زینتی و دارویی کشت می کرده اند. به دلیل مقاومت به خشکی و خاک های فقیر، از گیاهان پر کاربرد زینتی در مناطق نیمه گرمسیری است . این گیاه برای دوره طولانی گلدهی، در سرتا سر سال، در شرایط گرمسیری و از بهار تا اواخر پاییز در اقلیم گرم معتدل زبانزد است. ارقام زیادی از آن برای تنوع در رنگ و همچنین به دلیل مقاومت به شرایط رشدی نامساعد در نواحی معتدل انتخاب شده است. هرس برگساره در اول فصل سبب شاخه دهی بیشتر و پر پشت شدن گیاه می گردد. در برخی نواحی آن را به عنوان گیاه یک ساله کشت می کنند. این بوته به آفتاب داغ تابستان مقاوم است.

نیازمندی های محیطی

هرس: اگر ساقه های از این گیاه بیش از اندازه بلند شده اند می توانید تا نزدیکی ساقه اصلی، این ساقه را قطع کنید.

آبیاری : اصولاً آبیاری منظم به گلدهی و رشد بهتر آن کمک می کند اما باید بدانید که گیاه پریوش نه تنها به خشکی خاک مقاوم است بلکه مرطوب بودن همیشگی بستر کاشت و آبیاری بیش از اندازه آنان در ابتدا موجب کاهش گلدهی و ریزش گل ها و برگ ها و در نهایت موجب افزایش پوسیدگی ساقه ها و از بین رفتن گیاه خواهد شد.
دما : به طور کلی باید گفت که این گیاه به گرما مقاوم و به سرما حساس است. برای اینکه گیاه در اثر سرمای هوا از بین نرود باید دما هیچ گاه به زیر 7-5 درجه سانتیگراد نزول نکند. با کاهش دمای هوا و نزدیک شدن به انتهای پاییز و اگر قصد نگهداری از این گیاه را به شکل چند ساله دارید، آن را به مکانی گرم تر منتقل کنید. بهترین میزان گلدهی را در دمای 27-25 درجه سانتیگراد دارد.
خاک : خاک های فقیر با زهکش مناسب را می پسندد. در صورتی که خاک بیش از اندازه کوددهی شده باشد گلدهی آن با مشکل مواجه می شود.
نور : وجود نور مستقیم آفتاب حداقل به مدت 6 ساعت به خصوص زمانی که دما نیز در حد معتدل و مناسب باشد منجر به گلدهی فراوان این گیاه خواهد شد. در مکان های کم نور ساقه ها بیش از اندازه بلند و علفی می شوند و گلدهی کاهش می یابد. مکان نیمه سایه به خصوص در طی روزهای گرم تابستان که دمای هوا بسیار گرم می شود، مناسب است.
تکثیر : آسان ترین راه تکثیر این گیاه استفاده از بذر آن است. بذرها را می توان در حدود 6-4 هفته قبل از رفع سرمای زمستان، در مکانی محافظت شده کاشت. همچنین با برطرف شدن سرمای هوا اگرچه می توان بذرها را به شکل مستقیم در محیط بیرون و بستر باغچه نیز کاشت کرد اما این عمل موجب کاهش تعداد بذرهایی می شود که جوانه می زنند.روش دیگر ، ریشه دار کردن قلمه هایی با طول 10-8 سانتیمتر است.