دانشنامه گیاهی
گیاهان را بهتر بشناسیم.
به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:دسته اول گیاهان علفی چند ساله که ارتفاع آنها از نیم متر تا یک و نیم متر است. دسته دوم درختچه هایی که ساقه هایی چوبی دارند به ۳ متر ارتفاع می رسند و در طول سال روی زمین قرار می گیرند.
نوع: از گیاهان دائمی و مقاوم به سرما
برگ: برگ ها با آرایش متناوب و هر یک منقسم به برگچه های بیضوی تا سرنیزه ای هستند.
گل: گل های این جنس برحسب گونه و واریته در اشکال و رنگ های مختلفی است که در زیر تشریح گردیده است.
رنگ گل:سفید، قرمز، صورتی، قرمز تند، قرمز لاکی، زرد
فصل گل: بهار و تابستان
موارد استفاده: استفاده از گل بریده جهت تزئینات داخل آپارتمان، حاشیه های دائمی و باغچه و فضاهای سبز و گلکاری ها، تزئین داخل چمن ها
موقعيت: آفتاب کامل را ترجیح می دهد، لیکن در سایه آفتاب هم به خوبی رشد می نماید. در خاک کاملاً زهکشی شده گل دهی مطلوبی دارد.از گونه های علفی می توان به گونه های زیر اشاره کرد:۱- گل صد تومانی چینی P.lactiflora، به ارتفاع ۷۰-۶۰ سانتیمتر می رسد و در اواخر بهار و اوائل تابستان گل هایی معطر به قطر ۲۵سانتیمتر خود را نمودار می سازد. گل ها به تک گل، ژاپنی و پرپر تقسیم می گردد. گل های تک گل از یک ردیف گلبرگ حاوی ۵ یا تعداد بیشتر گلبرگ با توده مرکزی پرچم های حاوی دانه های گرده طلائی رنگ تشکیل گردیده است. واریته های گل های ژاپنی یا شقایقی دارای ۲ ردیف گلبرگ یا تعداد بیشتر و مراکزی که دارای ساختاری پر مانند شبیه گلبرگ به نام پرچم نما می باشد هستند. گل های پرپر که مرکزشان در میان گلبرگ ها پنهان گشته است بسیار معروف هستند. همه این گل ها در دامنه ای از سفید برفی تا زرد کم رنگ تا هاله های گسترده ای از صورتی و متمایل به قرمز سیر است.۲- گل صدتومانی معمولی P.officinalis که بومی فرانسه و آلبانی است از زمان های قدیم در باغچه ها کشت و پرورش می یافته است. فرم های وحشی آن دارای تک گل های به رنگ قرمز لاکی تیره با قطر در حدود ۱۲٫۵ سانتیمتر است، ولی انواع پرپر دارای گل های به رنگ سفید، صورتی یا قرمز است. این گیاهان به ارتفاع ۷۰-۶۰ سانتیمتر می رسند و در بهار به گل می نشینند.۳- گل صدتومانی برگ سرخسی P.tenuifolia دارای گل های تک پر روی یک ساقه گل دهنده و یا پرپر به رنگ قرمز لاکی تیره به قطر ۷٫۵سانتیمتر است و در بهار گل می دهد. بومی اروپای شرقی است و به ارتفاع ۴۵ سانتیمتر می رسد و برگ های سرخسی شکل آن در سراسر تابستان زینت بخش است. چنانچه از گل آن جهت تزئینات داخل آپارتمان استفاده می شود، قبل از قطع گل ها (البته به محض باز شدن) بایستی حداقل ۳ برگ بر روی هر ساقه بر جای گذاشت تا گیاه بتواند انرژی خود را جهت سال آتی بازسازی نماید.۴- گل صد تومانی طلایی P. mlokosewitschii بومی کوهستان های آذربایجان و گرجستان است با گل هایی زرد رنگ۵- گل صد تومانی ژاپنی P.japonica بومی کوهستان های شمال ژاپن بوده، گل هایی سفید دارد.از گونه های درختی میتوان به گونه های زیر اشاره کرد:
۱- گل صد تومانی تبتی Paeonia ludlowii که ارتفاع آن به بیش از ۲ متر می رسد و در بهار گل می دهد.۲- درخت صد تومانی P.suffruticosa بومی چین بوده و ریشه آن دارویی است.
تكثير: تقسیم ریشه
طرز كاشت: انواع گل صدتومانی از طریق تقسیم ریشه زیاد می شود. برای این کار حفره هائی به قطر ۶۰ سانتیمتر و عمق ۴۵ سانتیمتر و با فواصل ۶۰-۵۰ سانتیمتر از هم ایجاد می گردد. خاک گودال با پیت یا خاک برگ به مقدار زیاد مخلوط می گردد (سعی شود از کود حیوانی استفاده نگردد، زیرا ممکن است باعث پوسیدگی ریشه و حضور امراض گردد.) به ازاء هر ریشه دو مشت گرد استخوان با خاک مخلوط و ریشه های آماده شده در اوائل پائیز در داخل گودال قرارداده می شود.
زمان تکثیر یا تقسیم ریشه ها اوائل پائیز بعد از اتمام دوره گل دهی گیاهان است.
نحوه تکثیر ریشه های گوشتی و ضخیم این گیاه به صورتی است که از محل طوقه گیاه، بوته با چاقو به چندین قسمت تقسیم می گردد به نحوی که روی هر قسمت جداشده حداقل ۲ جوانه موجود باشد. آنگاه ریشه های تقسیم شده به طریقی در داخل گودال مستقر می گردد که جوانه ها حداکثر بیشتر از ۵ سانتیمتر زیر سطح خاک قرارنگیرد. خاک های سنگین جوانه ها نباید بیشتر از ۲٫۵ سانتیمتر در زیر خاک باشند. دو بار در سال و آن هم در اوائل بهار و پائیز یک مشت گرد استخوان در اطراف هر گیاه ریخته شده و با خاک مخلوط می گردد.۳ تا ۵ سال طول می کشد تا این گیاهان به حد بلوغ برسند. در سال اول ممکن است گلی تولید نگردد و در سال دوم گل های محدودی ظاهر گردد، لیکن از سال سوم به بعد روال گل دهی عادی شروع می گردد.






