گیاه زیره سیاه


نام علمی : Carum carvil
خانواده : چتریان

دانه‌های زیره با چوب، کوبیده می‌شود. این دانه به صورت خودرو در افغانستان، ایران، ازبکستان، تاجیکستان، ترکیه، مراکش، مصر، هند، کوبا، سوریه، مکزیک و شیلی رشد می‌کند. این دانه در فلسطین به صورت خودرو رشد نمی‌کند اما در زمان گذشته در آنجا کشت می‌گردید.

گیاه آن شبیه بوته هویج است برگ‌هایش ۲۰ الی ۳۰ سانتی‌متر و ارتفاع گیاه حدود ۵۰ سانتی‌متر است. میوه آن (که به اشتباه دانه گفته می‌شود) به اندازه دو میلی‌متر و هلالی شکل و دارای ۵ خط برجسته‌است. بیشترین زیره در ایران، در شهر کرمان رشد می‌کند. بهترین و مرغوبترین زیره مربوط به شهرستان بافت استان کرمان می‌باشد که به صورت خودرو رشد می‌کند.

جویدن مقداری زیره برای از بین بردن بوی بد دهان، بوی سیر و بوی پیاز بسیار مفید است. زیره درمان بسیار مؤثری برای رفع سوءهاضمه است. مصرف آن به کسانی که سوءهاضمه دارند، استفاده در بیشتر غذاها را تأکید می‌کنند.

میوه های زیره، کشیده و نوک تیز، به طول ۶ میلی متر و به رنگ قهوه ای و گاهی قهوه ای شکلاتی یا مایل به زرد می باشند. تمام قسمت های گیاه به ویژه میوه ها، دارای بوی خوب و معطر هستند. قسمت مورد استفاده ی زیره، میوه های آن است که به طور مستقیم از آن و یا از اسانس آن، استفاده های بسیار زیاد به عمل می آید.
خواص:
زیره سياه طبیعت گرم دارد ، در کل عرق زیره باعث افزایش متابولیسم بدن می شود و از این طریق به سوختن بهتر مواد غذایی و لاغر شدن کمک می کند، ضدچاقی، تصفیه کننده خون، ضـد افسـردگي، تشنج، افزایش شیر مادر، ضد نفخ،هضم کننده غذا،ادرارآور، افزایش متابولیسم و گرمای بدن ، بهبود بیماری‌های تنفسی مثل برونشیت و آسم ، حفظ سلامتی معده و روده، كبد و كلیه‌ها ،خاصیت مشابه آنتی هیستامین و در نتیجه جلوگیری از لخته شدن خون، ارتقاء عملكرد سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از سرطان.